Pályázat

Cégtörténet

palyazat

Kedvezményezett neve: KCELLBAU Vagyonkezelő Zrt.

Projekt címe: „Kapacitásbővítő beruházás a KCELLBAU Vagyonkezelő Zrt. hajdúböszörményi telephelyén"

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-16-2017-00028

Szerződött támogatás összege: 24.527.106 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 47,97 %

A projekt befejezési dátuma: 2018. 02. 23.

Projekt tartalmának bemutatása

Lezárultak a KCELLBAU Vagyonkezelő Zrt. hajdúböszörményi faipari üzemében a technológiai modernizációt szolgáló fejlesztési munkálatok.

Az elvégzett beruházás elszámolható összköltsége 51.131.041 Ft, a fejlesztéshez megítélt támogatás mértéke 24.527.106 Ft.

A vállalkozás a beruházás keretében olyan magas innovációjú faipari berendezéseket vásárolt, mellyel a faipari üzem termelő tevékenysége az eddigieknél lényegesen hatékonyabban, nagyobb intenzitással végezhető, a termelési folyamatok az új gépek használata által felgyorsultak, továbbá az energiafelhasználás magasabb fokon racionalizálható.

A pályázat keretében beszerzésre került 1 db egykamrás szárítóberendezés, 1 db kontaktcsiszoló gép és 1 db dízelüzemű, homlokvillás targonca. Valamennyi beszerzett eszköz újonnan, eddig használatba nem vett berendezésként került megvásárlásra. A pályázati támogatás bevonásával megvalósult technológiai fejlesztés által egy teljesen új, a jelenkor kihívásainak megfelelő modern asztalosipari feldolgozási környezet került kialakításra.

A szárítókamra megvásárlásával egyrészt lehetővé vált a szárítási kapacitás jelentős volumenű növelése, másrészt a szárítási folyamat időintervalluma 80%-kal lerövidült. A berendezés használatával a fa alapanyag minősége kiegyensúlyozottá, egységesen magasabb szárazanyag tartalommal rendelkezik, a korábban igénybe vett bérmunka pedig - annak minden többletköltségével együtt, - kiküszöbölhetővé vált.

A megvásárolt kontaktcsiszoló gép használatával elérhetővé vált a késztermék megmunkált felületének tökéletes minősége, amely minőségi változást jelent az eddigi kézzel megmunkált, csak viszonylagos egyenletes termékfelületet biztosító eljáráshoz képest.

A gép használatával továbbá jóval gyorsabb munkafelület kidolgozás vált elérhetővé az eddig alkalmazott kézi megmunkáláshoz képest. A kézi csiszológépekkel történt munkavégzéshez képest közel ötszörösére növekedett az egységnyi idő alatt előállítható termékek száma.

Az új targonca használatával megoldottá vált a gyors és nagytömegű alapanyag- és készáru mozgatása, bármely tömegméret, bármilyen magasságban történő szállítása, elhelyezése, emelése, valamint az újonnan beszerzett szárítóberendezés kiszolgálása is.

A fejlesztés eredményeképpen a cég stabil, magas minőségű, nagy volumenű gyártási tevékenység ellátására vált képessé, a meglévő gyártástechnológiai adottságai kiszélesedtek, hiszen új technológiai fázisok kerültek beépítésre a termelési folyamatba, ezáltal magasabb feldolgozottsági szint, kiemelkedő minőség elérése vált elérhetővé rövidebb gyártási időintervallum alatt, melynek következtében a vállalkozás kapacitásbővítési problémái megoldódtak.

A projektben megvalósított korszerű faipari technológia beszerzésével, valamint a már korábban részben saját forrásból, részben pályázati támogatásból megvalósult üzemi infrastruktúra bővítése nyomán a fafeldolgozási tevékenység üzemi technológiai modernizációja teljes mértékben megtörtént, a beszerzett faipari gépek lehetővé teszik a minőségi gyalult fűrészáruk teljes palettájának legyártását.